About
Galerie Verbeeck-Van Dyck opent op 12.12.12 een nieuwe galerie in Antwerpen, aan het Eilandje, vlakbij het stedelijk museum MAS. Het gerenoveerde pand dateert van het einde van de 19e eeuw en de gelijkvloerse ruimte van ca. 220 m² biedt aan kunstenaars en kunstliefhebbers de ideale ruimte voor een kunstbeleving. De strategische locatie op het herrezen Eilandje is geen toeval.
Paul Verbeeck, sinds de jaren 1980 promotor van de Wolstraat in Antwerpen als centrum voor hedendaagse kunstruimten, ziet een nieuwe uitdaging in het promoten van jong talent.
Vanuit een groot gevoel voor de kunstgeschiedenis plaatst Verbeeck hedendaags talent naast vaste waarden die via Verbeeck Van Dyck de aandacht zullen krijgen die ze verdienen.
Lokaal talent krijgt de kans om naast internationale kunstenaars, zoals fotograaf Roberto Salas (°1940), te exposeren. Tevens houdt Galerie Verbeeck-Van Dyck eraan om jonge kunstenaars op weg te helpen door middel van publicaties en ondersteuning van tentoonstellingen in binnen- en buitenland.
Anne Van Dyck, echtgenote van Paul Verbeeck, treedt met de nieuwe galerie naar buiten als partner in Verbeecks nieuwe avontuur. Een eerbetoon aan hun lange en mooie relatie, waarin kunst een centrale plaats inneemt.
De galerie zal naast haar vaste kunstenaars ook de nodige aandacht en accenten leggen op cross disciplinaire projecten. Open minded, tout court.
De galerieruimte biedt een uitgelezen kans voor verzamelaars, kunstenaars, academici en kunstliefhebbers om elkaar te vinden en te inspireren.
De openingstentoonstelling geeft een plaats aan Bruno Vekemans (°1952), die met zijn gestileerde portretten een eigen en zeer herkenbaar universum heeft geschapen. Vekemans biedt een tegenpool op de conceptuele kunst en wil schoonheid laten primeren. De consistente kwaliteit, de gelaagheid en de uitstraling van zijn geschildere beelden gekoppeld aan een uniek coloriet zorgen dat de schilderijen van Bruno Vekemans hun geheimen prijs geven bij de geduldige en dankbare ontvanger.
Naast Vekemans’ werk zullen foto’s van de Cubaanse fotograaf Roberto Salas een antwoord bieden op de typische Vekemans’ esthetiek. Salas vertrekt eveneens vanuit een eigen esthetiek, die de hoop van de Cubaanse revolutie vervat in zeer intieme portretten van Ché en Fidel Castro. Toch gaan de werken verder dan een esthetisch statement. In de erotisch geïnspireerde reeks “Tabaco el erotismo de un aroma” verwijst Salas naar de Afro-religies in Cuba, waarbij Cubanen gehuld worden in Cubaanse tabaksbladen. Hedendaags werk van Roberto Salas, de “Nostalgias” serie, laat een hedendaagse Cuba zien, een wereld van armoede en verval. Salas toont dit verval op een beklemmende wijze, die steeds oog heeft voor esthetiek en liefde voor ‘zijn’ Cuba.
Als tegenbeeld op deze esthetische beleving van een politieke realiteit wordt het werk van fotograaf Daniel Hernández-Salazar (°1956) getoond. Beelden ter nagedachtenis aan de burgeroorlog die Guatemala 36 jaar lang in zijn greep hield. Met zijn meervoudige drukken, collages en foto's eert Hernández-Salazar de slachtoffers, toont hij zijn afkeer van geweld en wijst hij op de gevaren van kwade politieke machten. De fotograaf verweeft in deze dramatische beelden zijn persoonlijke emoties met politieke statements. Daniel Hernández-Salazar maakt deel uit van de permanente collectie van de Kazerne Dossin te Mechelen.
Galerie Verbeeck-Van Dyck pint zich niet vast op nieuwe figuratie en fotografie, ook abstractie komt aan bod met de Antwerpse constructivist Eduard Bal (1927-1999), die prachtige collages maakte die een plaats hebben binnen de ZERO-beweging. Deze haast vergeten kunstenaar behoorde in de jaren 1970 tot een avant-gardebeweging en exposeerde in de toonaangevende galerie Kontakt te Antwerpen naast Gilbert Decock en Jo Delahaut. Paul en Anne Verbeeck werpen zich op als verdediger van Ward Bals oeuvre en zullen tijdens de openingstentoonstelling een eerbetoon aan hem wijden.
Galerie Verbeeck-Van Dyck zoekt de balans tussen kunstwerken met een sterk beeld, kunstwerken die een authentieke kracht in zich bezitten, met internationale kwaliteit en een esthetiserend gevoel. Het verhaal achter de kunstwerken, niet onbelangrijk in de wereld en het discours van de hedendaagse kunst, komt binnen de context van de galerie op een belangrijke tweede plaats. Het beeld primeert.
Deze benadering sluit echter niet uit dat geëngageerde kunstenaars met een sterk verhaal deel uitmaken van het platform van de galerie. De werking van de galerie wordt versterkt door de samenwerking op regelmatige basis met Bruno Devos en Yoeri Vanlangendonck. Vanlangendonck opende in November ll. Galerie Callewaert-Vanlangendonck in samenwerking met modeontwerper Tim Van Steenbergen … in de Wolstraat. De cirkel is rond.
Opening times
De galerie is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-18.00h.
Openingsuren van 31 juli tot 11 augustus: alle dagen van 13.00-18.00h.
Nocturne op zaterdag 3 augustus tot 24.00h.
During the World Out Games 2013, 31 July – 11 August, the gallery will be open every day between 1.00 to 6.00 PM.
Saturday 3 August the gallery will be open until 12.00 PM.